maandag 22 augustus 2011

Er wordt iemand gepest. Wat kun JIJ doen?

Stel je voor: je loopt op het schoolplein en je ziet dat er iemand gepest wordt. Wat doe je dan? Wist je dat, als je alleen blijft kijken, maar er niks aan doet, je ook medeplichtig bent aan het pesten? Geen goed idee dus.

grijp in!
Optie 1: je zegt er wat van. Stap op de pester af, en zeg: "Hé, waarom pest je hem/haar? Zie je niet dat hij/zij het niet leuk vind?
Zeg het natuurlijk wel zo aardig mogelijk. Met schelden, schreeuwen en ruziemaken maak je het natuurlijk alleen maar erger.

als dat niet lukt
Als het ingrijpen niet helpt, of het lukt niet, of je durft het gewoon niet, is daar niks mis mee, maar dan moet je wel wat anders doen: hulp zoeken. Ga naar een volwassene, dus een leraar/ouder en vraag of die er wat van kan zeggen. Zo heb jij er wel wat aan gedaan! Dat betekend dat, ondanks je zelf niks tegen de pester hebt gezegd, je niet medeplichtig bent. Dat voelt toch veel beter dan dat je alleen maar hebt toegekeken hoe iemand anders zich ontzettend rot voelt...?

voor jezelf opkomen
Als jij gepest wordt, kun je wachten totdat iemand anders iets voor je doet. Helaas gebeurt dit niet altijd. Er zijn ook dingen die jij, als 'slachtoffer' kunt doen:
- negeer het
-zeg duidelijk dat je het niet leuk vind, natuurlijk wel een beetje aardig anders werkt het alleen maar averechts.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen als je gepest wordt, maar daar verschijnt komende weken een artikel over.
Duurt dat te lang en heb je NU hulp nodig? Mail naar stop-het-pesten@hotmail.com en dan kunnen we je helpen! Dan krijg je uiteraard gewoon tips toegemaild!

Ook als je ergens anders tips over nodig hebt, mail ons! Binnen een paar dagen heb je een mail terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten