zondag 14 augustus 2011

Back To School

Morgen gaan de eerste basisscholen alweer beginnen aan het nieuwe schooljaar, over ruim een week zijn de eerste middelbare scholen aan de beurt.


Als je gewoon je oude vertrouwde school, met je oude vertrouwde leraren en vrienden weer terugziet, is er niet zoveel aan de hand. Maar misschien ben je verhuisd en begin je in een nieuwe klas, of ga je voor het eerst naar de middelbare school.


Naar de brugklas


Als je voor het eerst naar je nieuwe middelbare school gaat en er nog niemand kent, is het soms best eng. Zorg dat je goed voorbereid bent:
Boeken netjes gekaft, zorg voor een goede schooltas en pak die de avond van tevoren alvast in, en als je ver moet fietsen zorg dan dat je een goede regenjas hebt en misschien zelfs ook een regenbroek.
Zelf hebben wij het afgelopen jaar in de brugklas gezeten, dus ik deel even een ervaring met jullie:
De eerste dag dat ik naar mijn nieuwe school ging regende het verschrikkelijk. Om het nog wat erger te maken, moest ik 3 kwartier fietsen. Bij mij in de klas waren een heleboel kinderen die dat ook moesten, en door de regen waren op de eerste lesdag hun boeken al nat geworden omdat hun tas niet waterdicht was.


Dus: Zorg dat er altijd 1 of 2 vuilniszakken in je tas zitten, mocht het gaan regenen, doe je die om je tas een en dan blijven je boeken netjes en droog. (Maak de tas dan goed vast op je bagagedrager, want als er een vuilniszak omheen zit kan hij niet op je rug).
Hetzelfde geldt voor pakjes drinken, daar heb ik ook al heel wat ongelukken mee zien gebeuren. Doe je eten en drinken voor de zekerheid in een ander vakje van je tas, desnoods met een plastic zakje eromheen. Zo heb je in elk geval aan het einde van het jaar geen boetje omdat je boeken kapot zijn.


Zorg natuurlijk ook dat je fiets in orde is:)


En dan, kom je je nieuwe klas binnen. In ons archief vonden wat oude tips van vorig jaar. De beste hebben we eruit gehaald:


- Als je voor het eerst de klas binnenkomt, ga dan naast iemand zitten die er wel oké uitziet.


- Doe geen dingen om erbij te horen. Ga dus bijvoorbeeld niet roken omdat je anders geen vrienden met iemand mag zijn, of brutaal doen tegen leraren. Believe me, zo iemand gaat echt je vriend niet worden.


- Maak er wat leuks van! Ook jij draagt bij aan een gezellige sfeer in de klas! Als jij er echt alles aandoet, maar je klas is echt niet gezellig, kun je gerust naar je mentor gaan.


Plan verder je huiswerk goed, je kunt beter in de week een uurtje langer bezig zijn dan dat je niks doet en vervolgens blijft zitten. Misschien is het niet altijd even leuk, maar als je hard werkt, deste meer kun je genieten van je zomervakantie als je fijn over bent!


Verhuisd


Als je naar een nieuwe school gaat, hebben we voor jou eigenlijk dezelfde tips die hierboven genoemd staan. Maak vrienden, maak lol, doe je best en ga met een mooi rapport over. Als je het echt niet naar je zin hebt, ga dan naar je juf/meester/ouders/mentor of iemand anders die je vertrouwt.


Voor meer tips over verhuizen kun je hier terecht.


En natuurlijk geldt zoals altijd:


Als je tips of hulp nodig hebt, mail dan naar stop-het-pesten@hotmail.com!


Geniet nog even van je vakantie en heel, heel veel plezier en geluk voor het komende schooljaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten