vrijdag 30 september 2011

Danique's column: negeren.

Wanneer iemand vertelt dat hij gepest wordt is de reactie van de meeste mensen dat hij het pesten moet negeren, dan houdt het vanzelf op. Heel veel mensen denken dat negeren de beste manier is om het pesten tegen te gaan, maar is dat wel zo?

Persoonlijk denk ik dat negeren echt niet altijd de beste oplossing is, bij mezelf heeft het niet veel geholpen, en ik ken ook een hoop mensen waarbij het helaas niet werkt.
Toch zijn er ook een hoop mensen waarbij negeren wel helpt, die daardoor gelukkig van het pesten afkomen. Aangezien het bij veel mensen wel werkt zijn omstanders dus al snel geneigd te denken dat negeren de beste oplossing is.
Zij denken dat een pester het dan op den duur niet meer leuk vindt omdat hij genegeerd wordt, er komt geen reactie meer op zijn gedrag, dus houdt hij er maar mee op. Zo is er immers niets meer aan. Bij de meeste gevallen is dat ook zo, na een periode van negeren heeft de pester er dan inderdaad geen zin meer in.
Maar hoe komt het dan dat het niet bij iedereen werkt?
Waarschijnlijk helpt negeren niet bij iedereen omdat de ene pester de andere pester niet is. Sommige pesters zijn slim (voor zover je pesters slim kan noemen) en die voelen heel goed aan wie er zwak is. Doordat die pesters aanvoelen wie er zwak is weten ze precies wie ze moeten pakken, wie ze kunnen pesten. Een bijkomend nadeel is dat die pesters ook heel goed voelen hoe hun slachtoffer zich voelt. Die voelen hoe bang of verdrietig hun slachtoffer wordt, dat geeft de pester een gevoel van macht. Een gevoel van sterk zijn, overweldigend.
Doordat sommige pesters dit zo goed aanvoelen heeft bij hen negeren weinig zin. De pesters krijgen dan namelijk geen directe reactie meer, maar indirect weten ze precies hoe de gepeste persoon zich op dat moment voelt. Met negeren neem je in dat geval het wapen van de pester dus niet weg.

Het is jammer dat het zo werkt, dat negeren niet bij iedereen helpt.
Zo zijn er nog meer manieren om pesten tegen te gaan, maar voor zover ik weet is er geen enkele manier die bij iedereen helpt. Dat vind ik jammer.
Het liefst zou ik zien dat er een geweldige oplossing komt, een oplossing waardoor er niemand meer gepest wordt.
Dat zou ik echt geweldig vinden, want niemand verdient het om gepest te worden.

1 opmerking:

  1. echt, ik wil LAPO-microfinanciering waarderen voor het geven van een lening van € 19.000 om voor mijn zieke kind te zorgen. als u een dringende lening nodig heeft, vermijd dan fraude door nepgeldschieters en solliciteer via een e-mail van het echte leningbedrijf lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    BeantwoordenVerwijderen